Szepesvári Csaba, győri születésű fényképész vagyok. A fotográfia területei közül a családi fotók és a portré készítése áll hozzám a legközelebb. Kikapcsolódásként természetfotókat készítek, sokszor Őnagyságával a középpontban.

Portré készítésekor azt a pillanatot várom, amikor az alany leveszi magáról az álarcot, és végre, ha csak pár pillanatra is, de felfedi önmagát. Nem a legszebb oldalt vagy a legjobb beállítást szeretném megmutatni, hanem valamit belülről.

A tájképek közül rengeteg készült a Pannonhalmi-dombságon, mely Magyarország egyik kistája. (Magyarország legújabb tájbeosztása szerint a Dunántúli-középhegység nagytájhoz (makrórégió) tartozik.)

Fotóimon keresztül szeretném megmutatni gyönyörű környezetem, középpontban a Pannonhalmi Bencés Főapátsággal, amelyet 996-ban alapítottak és azóta folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostor. Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja.

A környék látnivalói közül nagy kedvenc a Pannonhalmi Főapátság Arborétuma és Gyógynövénykertje, ahol a régi korok szerzetesei nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. A természet tudományos vizsgálatára, a monostor természeti környezetének tudatos alakítására a 19. század első évtizedeiből vannak adatok. 1830-ban már mintegy 80 fa- és cserjefaj található az apátság arborétumában, amelynek angolkert jellegét Szeder Fábián alakította ki az 1840-es években.

Itt készültek a számomra legkedvesebb kültéri gyermek és családi fotók, portrék. Aktív kikapcsolódás és fotózás egyben. A labirintusban a legkisebbek is jól szórakoznak, a Gyógynövényház Teázójában pedig mindenki felfrissülhet.

A természetfotók készítése során rendszeres kísérőtársam Őnagysága Lelenc Kanapélakó polgári nevén Bodza vizslám. A vizsla régi magyar vadászkutya, amely több fajta keresztezéséből alakult ki. Már honfoglaló őseink mellett, feltűnt egy vadászkutya, amely követte őket a vándorlások során a Kárpát-medencébe. Engem pedig a környéken :), így rengeteg fotó készül róla is.

2013-ban fordult komolyabbra a fotózás iránti szenvedélyem, ami meghatározza mindennapjaimat és hamarosan befejezem az alkalmazott fotográfus képzést.

szepesvaricsaba@gmail.com

facebook.com | Vidékiportré.hu

Fotográfia | Inspiráció | SzePixel

error: Védett tartalom - © Szepesvári Csaba